Jasper National Park

Een park dat je absoluut wil afvinken tijdens je trip door West-Canada, minder toeristen, méér wildlife! Jasper National Park strekt zich uit van de Sunwapta pas op de Icefields Parkway, tot de Yellowhead pas ten noorden van Jasper. Het volledige park is groter dan Banff, Yoho en Kootenay samen. Toch is Jasper net iets minder bekend dan Banff. Jasper dorp is rustiger en bescheidener, een aangename uitvalsbasis om enkele dagen het Nationale Park te verkennen.

JASPER TOWN EN OMGEVING

Jasper ontstond in het begin van de 19e eeuw als tentenkamp voor bonthandelaars die een route zochten over die ruige Athabasca pas. Het dorp groeide pas aanzienlijk toen begin 20e eeuw de spoorlijn tot Jasper werd aangelegd. De meerderheid van de hedendaagse bevolking van Jasper werkt nog steeds voor de spoorwegen. Goederentreinen rollen af en aan in dorp, wat gebruik maken van de parking net voor de spoorwegoverweg erg handig maakt. Te voet kan je immers door de tunnel onder het spoor wanneer de slagbomen naar beneden zijn. In Jasper dorp vind je alle nodige faciliteiten, een bezoekerscentrum, supermarkten, een aantal restaurantjes en winkeltjes. Een leuk adresje is de Jasper Brewing Company, waar je terecht kan voor een huisgebrouwen biertje en een lekkere hap. 8 kilometer verderop vind je de start van de Jasper Tramway, de langste en hoogste kabelbaan van Canada. Het 7 minuten lange ritje brengt je tot 2285 meter, met schitterende uitzichten over de vallei als resultaat. Een 3 kilometer lange rondwandeling brengt je nog verder tot top van Whistlers Mountain. Vlakbij het dorp vind je eveneens enkele leuke meertjes, Lake Edith en Lake Annete zijn de warmste meren van de streek, erg fijn om op een zomerdag te picknicken, of te zwemmen. Ook Pyramid en Patricia Lake liggen vlakbij, waar je mooi kan rond wandelen, of een tochtje kan maken de kano. Zwem je liever in een warm bad, dan zijn de Miette Hot Springs op 60 kilometer van Jasper een goede bestemming. 

MALIGNE VALLEY

De 48 kilometer langse Maligne Valley Road heeft altijd wat in petto. Na enkele kilometers bereik je al de Maligne Canyon, een 50 meter diepe kloof. Een handig wandelpad kronkelt zich in 20 minuten langs de steile wanden voor uitzichten over het kolkende water.

Een eindje verderop ligt Medicine Lake te blinken. Foto-opportuniteit bij uitstek én een plaats waar regelmatig wildlife gespot wordt. Medicine Lake voedt geen stroompjes of rivieren, waardoor het meer geheel afhankelijk is van smeltwater, met bijzonder wisselende waterstanden tot gevolg. In de lente vult het meer zich met smeltwater van de omliggende bergen. Doorheen de zomer en herfst verdampt dit water, of vult het onderliggende grottensystemen. Tegen de winter kan het meer zo goed als volledig weg zijn, tot de lente komt.

Aan het einde de weg bereik je het hoogtepunt van je daguitstap, Maligne Lake. Met 22 kilometer lengte is dit het langste meer van de Rocky Mountains, prachtig omringd door besneeuwde bergtoppen. De uitzichten worden er alleen maar beter tijdens een boottocht naar Spirit Island. Pak je het graag wat actiever aan, dan zijn er tal van wandelingen van verschillende lengtes mogelijk, vlakkere lussen van 2 tot 3 kilometer, of een pittige klim naar de heuvelrug van de Bald Hills of Opal Hils voor schitterend uitzicht.

STEVIG WANDELEN

De stappers onder ons komen vlot aan hun trekken rond Jasper. Rond Jasper dorp ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, die het dorp verbindt met de verschillende meren, met de Maligne Canyon, met de Wapiti en Whistler campings. Daarnaast zijn er een aantal langere wandelingen mogelijk, zoals de beklimming van Yellowhead Mountain of de Sulphur Skyline Trail, beide met 700 hoogtemeters over 4-5 kilometer enkele richting. Ook langs de Highway 98A, parallel met de Icefields Parkway, aan Mount Edith Cavell zijn er leuke trails.

ICEFIELDS PARKWAY

Het Jasper National Park strekt zich naar het zuiden uit langs de Icefields Parkway, waar het aan de Sunwapta pas grenst aan Banff National Park. De 110 kilometer lange rit tot de Sunwapta pas biedt het nodige entertainment. Eerste stops zijn de Athabasca en Sunwapta watervallen, ideaal om je fotocamera op te warmen. Vervolgens is het Columbia Icefield aan de beurt, het grootste ijsveld van de Rocky Mountains dat 17 gletsjergebieden langs de Icefields Parkway voedt. Aan het Icefields Centre kan je best een pauze inlassen. Dit is het ideale uitzichtpunt over de Athabasca gletsjertong, boeiend infocentrum over de gletsjers en grottenstelsels, en startpunt van verschillende excursies. Hier vertrekt de bus naar de Glacier Skywalk, een hallucinante glazen brug over de vallei met onweerlegbaar uitzicht. Wil je de gletsjer op, dan neem je de bus naar de voet van de Athabasca Gletsjer, en stap je over in de monstertruck die je tot het midden van de gletsjer brengt. Ideaal voor wie vlot en zonder moeite toch voet op een gletsjer wil zetten. De actievelingen kunnen een begeleide gletsjerwandeling maken.

Je rijdt op één dag de 285 kilometer lange Icefields Parkway van Jasper tot Banff. Voor info over het verdere traject richting Banff, kan je terecht bij de reiswijzerfiche Banff National Park.