Banff National Park

Het oudste Nationale Park van Canada met enkele kleppers van formaat. Iedereen kent Lake Louise, de turquoise parel van de Rocky Mountains en Banff, het bruisende mekka voor elke outdoor enthousiast. Toch is er nog zoveel meer te zien en te doen in dit uitgestrekte Nationale Park met tal van wandelpaden.

BANFF

Het dorp Banff is ongetwijfeld het hart van de Canadese Rockies. Verwacht je dus aan een heleboel reizigers, maar ook aan sfeer en gezelligheid in de bruisende Banff Avenue. Je vindt hier alle faciliteiten, restaurants, winkels, supermarkten, hotels, excursiebureaus, en nachtleven. Ongeacht de drukte in het stad, sta je op een boogscheut van het dorp al terug midden in de natuur. Verschillende wandelingen vertrekken vlak aan de rand van het dorp, bijvoorbeeld naar de top van Tunnel Mountain, of rond de Vermillion Lakes. Ongetwijfeld een hoogtepunt van Banff zijn de Upper Hot Springs warmwaterbaden. Een heerlijke 39 graden warm bad onder de open hemel. Een stukje verderop kan je eveneens de historische site van de bron gaan bezoeken, je betreedt daarbij op comfortabele manier de originele grot, een aanrader.

Het beste uitzicht over Banff krijg je vanop de Sulphur Mountain. De Banff Gondola brengt je vlot naar de panoramische uitzichten op de top. Vandaar uit vertrekken wandelpaden van verschillende lengtes. Je kijkt uit over de hele Bow vallei, het dorp Banff, nabijgelegen Minnewanka meer, en natuurlijk de rotsige bergtoppen.

LAKE LOUISE

Op 60 kilometer van Banff bevindt zich het groenblauwe Lake Louise. Het meer wordt voorafgegaan door een ruime parking en het enorme Fairmont Hotel Lake Louise. Eenmaal hier voorbij kan je vanop het brede wandelpad het meer en de hoog omsloten bergen ten volle in je opnemen. Als er één plaats is in de Rocky Mountains waar het absoluut een aanrader is om een wandeling te ondernemen, dan is het wel hier aan Lake Louise. Er is voor ieder wat wils. Langs het meer loopt een vlak, geasfalteerd pad. Kan je wat hoogtemeters aan, dan is de 3,4 kilometer lange route naar het Lake Agnes Teahouse absoluut een aanrader. Na een opkrikkend kopje thee met soesje kan je de terugweg aanvatten. Wie een dagwandeling wel ziet zitten kan de 5,5 kilometer tot de Plain of the Six Glaciers aanvatten. Ook daar kom je uit bij een theehuis voor een aangename rustpauze, met weergaloos uitzicht over de gletsjers achter je. De fanatieke wandelaars kunnen simpelweg een combinatie van beide trails op 1 dag maken. Ben je in zijn geheel geen wandelaar, dan is de kanoverhuur op het meer misschien wel iets voor jou.

Lake Louise bereik je ofwel via de Highway 1, dit is de snelste optie, je doet er ongeveer 45 minuten over. Een alternatief is om via de Bow Valley Parkway te rijden, dit is weg 1A. Je doet er een half uurtje langer over, maar de rit is veel rustiger, de kans op het spotten van wildlife is veel groter. Je kijkt uit over de Bow rivier en kleurrijke graslanden met de bergkammen op de achtergrond. Langs de route bevindt zich de Johnston Canyon. Een wandelpad van brugjes en paadjes slingert zich doorheen de kloof tot de eerste waterval op 1,1 kilometer, en voor de liefhebbers verder tot de tweede, grootste waterval op 2,7 kilometer enkele richting.

MORAINE LAKE

14 kilometer voorbij Lake Louise vind je Moraine Lake terug. Dit blauwgroene gletsjermeer is eveneens een bezoekje waard. Het meer wordt geflankeerd door de Valley of the 10 Peaks, een rij van 10 om ter mooiste bergtoppen. Aan de achterzijde van het meer kijk je op de besneeuwde Wenkchemna bergpas, die jarenlang de afbeelding op het Canadese 20 dollar biljet mocht zijn. Ook aan Moraine Lake kunnen wandelingen ondernomen worden, en is er een kanoverhuur mogelijk.

Parking aan zowel Lake Louise als Moraine Lake ligt gevoelig. Vooral aan Moraine Lake raakt de parking heel snel vol, en is het met de wagen een groot risico om hier te geraken. Plan je geen wandelingen, dan is een begeleide tour van beide meren vanuit Banff zeker een goed idee. Plan je wel te wandelen dan kan je vanuit Banff een shuttlebus nemen die meermaals per dag rijdt tussen Banff stad en Lake Louise. Een derde mogelijkheid is om je wagen te parkeren op de overflow parking langs de snelweg 1. Van hieruit rijden gratis shuttlebussen naar Lake Louise en Moraine Lake, veelal is het noodzakelijk om met de shuttlebussen naar de meren te gaan, en plan je dit ook best meteen zo in.

ICEFIELDS PARKWAY

Banff National Park strekt zich langs de Icefields Parkway verder uit tot het overgaat in Jasper National Park. Langs de Icefields Parkway, die tot de mooise routes ter wereld zou behoren, liggen allerlei interessante stops. Wanneer je vertrekt vanuit Banff krijg je het ene prachtige meer na het andere te verwerken. Herbert Lake en Helen Lake als opwarmertjes. Vervolgens het weidse Bow Lake en Wildfowl Lakes, om aan te komen bij Peyto Lake, wellicht het bekendste uit het rijtje. Peyto Lake bereik je na een zacht glooiend wandelingetje van 20 minuutjes. Het uitzichtpunt ligt hoog boven het felblauwe meer, waardoor je met minimale moeite op een grotesk uitzicht getrakteerd wordt.

Vervolgens op je route vind je de startpunten voor de wandelroutes Parker Ridge en Wilcox Pass. De Parker Ridge wandeling brengt je in een 2,4 kilometer lange klim tot een bergkam van waarop je uitzicht krijgt over de Saskatchewan gletsjertong en gletsjermeer. De Wilcox route is een 4 kilometer lange wandeling tot een uitkijkpunt over de Icefields Parkway en de omliggende bergtoppen. Een stukje verderop langs de Parkway bereik je Sunwapta Pass. Deze 2032 meter hoge pas vormt de scheiding tussen Banff National Park en Jasper National Park. Meer weten over Jasper? Klik door naar onze reiswijzerpagina over Jasper National Park.