Hoeveel tijd voorzie ik best?

Natuurlijk kan je voor elke reisduur terecht in Canada. Van een citytrip Vancouver tot een rondreis van 4 weken dwars doorheen de Rocky Mountains. Er zijn wel een aantal vuistregels die je in acht kan nemen.

Waar je ook heen gaat, valt er steeds vanalles te beleven en kan je tal van bezienswaardigheden bezoeken. Plan je te veel op te korte tijd, dan zal je het gevoel hebben dat je nergens tijd voor hebt, en telkens allerlei dingen moet missen. Plan je reis dus niet te vol, je gaat meer aan de beleving hebben als je deze rustig kan opnemen.

Beschik je over 1 week:

Om te reizen naar Canada moet je 3 dagen inrekenen die je wijdt aan de verplaatsing. De heenreis kan je in 1 kalenderdag maken, maar voor de terugreis dien je 2 kalenderdagen te rekenen omwille van het uursverschil. Dat houdt 4 tot 5 volle dagen ter plaatse over. Ideaal voor een uitgebreid stadsbezoek aan Vancouver, al dan niet met enkele dagen in een lodge langs de Sunshine Coast net ten noorden van Vancouver, of voor enkele dagen in Victoria op Vancouver Island. Vanuit Calgary of Edmonton zou je enkele dagen de Rocky Mountains in kunnen trekken. Dit raden we echter niet aan voor een dergelijke korte reisduur.

10-12 dagen:

Deze reisduur biedt je net iets meer tijd ter plaatse, waardoor een aantal fijne routes mogelijk worden. Je kan ervoor kiezen om te focussen op Vancouver Island. Dit eiland voor de kust van Vancouver is vlot bereikbaar, en heeft het beste van de Canadese kuststreken te bieden. Je kan er op walvis-en berensafari trekken, genieten van de heerlijke farm-to-table keuken in de restaurantjes van het gezellige Victoria, en vooral genieten van de oceaanwind in je haren en uitzicht op de bergen.

Een route van Vancouver naar de Calgary of Edmonton in de Rocky Mountains is eveneens mogelijk. Door in enkele richting te reizen win je tijd, en kan je deze afstand toch afleggen. Zo ervaar je in één reis zowel de hoogtepunten van de imposante Rocky Mountains als de blitse metropool Vancouver. Zo reis je in het Mountain Escape programma van Vancouver naar Calgary.  Met Jasper, Banff en de Icefields Parkway kan je sowieso een aantal items van je bucket list schrappen. 

14-18 dagen:

Bij een dergelijke reisduur komt het er op neer een keuze te maken. Je kan ervoor kiezen om in enkele richting te reizen, waarbij je Vancouver Island en een route op het vasteland combineert. Voordeel is dat je op die manier land en eiland bezoekt. Nadeel is dat je ter plaatse een een éénrichtingssupplement zal moeten afrekenen bij je wagenverhuurkantoor. Deze tarieven liggen gewoonlijk rond de € 200, wat op zich wel meevalt. Een route die het beste van Vancouver Island én het vasteland aanbiedt is de Sea to Sky reis. Je ziet ontzettend veel op deze reis, maar kan daarom ook niet overal even lang blijven.

Doe je een rondreis van Vancouver naar Vancouver, dan blijf je uitsluitend op het vasteland, en focus je op het bergachtige binnenland van British Columbia en de Rocky Mountains. Je beschikt in verhouding over iets meer tijd, en kan het dus wat rustiger aanpakken, wat meer tijd maken om te wandelen of te relaxen. Ook de Rocky Hiker rondreis vanuit Calgary is een mogelijkheid, waarbij nog meer gefocust wordt op het hart van de Rocky Mountains en alle beste wandelmogelijkheden in dit gebied.

20 dagen of langer:

Met deze reisduur kan je elke kant uit. Je kan rustig gaan reizen in 1 richting, en elke plaats ten volle in je opnemen. Je kan een rondreis maken vanuit Vancouver, mét Vancouver Island en de Rockies. Je kan wegrijden van de drukst bezochte wegen en onbekendere hoekjes van British Columbia of Alberta gaan opzoeken. Je beschikt immers over de tijd om de langere maar mooiere route te kiezen, of verborgen parel diep in de bergen te gaan opzoeken. Je krijgt het ultieme gevoel van ontspanning omdat je er écht helemaal uit bent, tot rust kan komen, op een prachtige bestemming die nooit gaat vervelen.

Reisperiode

De ideale periode om een rondreis te maken in West-Canada is van mei tot oktober.
De zomermaanden juli en augustus zijn het populairste. De kans op mooi weer met 20 graden of meer, is eigenlijk best groot, en alle faciliteiten zijn gewoonlijk geopend. Dat betekent ook dat de meeste reizigers op de been zijn in deze periode, en dat de prijzen het hoogste zijn. Juni en september vormen het tussenseizoen. Reiscondities zijn eigenlijk nog steeds goed. Juni heeft ook regelmatig goed weer en het landschap wordt versierd door kleurige bloesems.

Vanaf half september nemen de herfstkleuren het landschap over, en valt er opnieuw sneeuw op grote hoogte. Dat maakt deze maand wat betreft uitzicht erg bijzonder, temperaturen liggen gewoonlijk al een stukje lager.

Dan hebben we nog mei en oktober. Twee maanden waarin rondreizen eigenlijk prima mogelijk is. Budgettair is dit ongetwijfeld de meest interessante periode, simpelweg omdat de weersomstandigheden minder voorspelbaar zijn. Waar kan je zeker van zijn, kampeerder en wandelaars reizen best niet af in mei of oktober. Wanneer je op hoogte wandelt is de kans dat je in de verse sneeuw terecht komt zeer reëel. Sommige wandelroutes worden sowieso afgesloten vanzodra dit het geval is. In de valleien kunnen temperaturen ’s nachts onder nul zakken, wat het voor de kampeerders niet erg aangenaam maakt. De nodige kampeerterreinen sluiten eind september dan ook de deuren, waardoor een zeer beperkt aanbod overblijft. 

Meer over de verschillende reisperiode kan je hier nalezen.