Beste reisperiode?

Wat is de beste periode om naar Canada te reizen, dit hangt deels af van je verwachtingen maar hieronder schetsen we graag even de verschillende reisperiodes. 

HET KLASSIEKE HOOGSEIZOEN: JULI EN AUGUSTUS

De zomermaanden juli en augustus zijn de klassieke maanden om een reis naar Canada te ondernemen. Het klimaat is behoorlijk aangenaam met gemiddelde temperaturen rond de 20 graden. Heel vaak wordt het zelfs nog enkele graden warmer. In het warmste stuk van West-Canada rond de Okanagan Vallei kan dat tot gemiddelde temperaturen van 30 graden oplopen! De zomer is dan ook de meest bezochte, en bijgevolg prijzigste reisperiode. Hotels en campings zijn volledig volzet, en in de bekendste natuurparken zoals Banff en Jasper kan het best druk zijn. Dat heeft zijn voor-en nadelen. Je geniet van de beste kansen op mooi weer, en kan er zeker van zijn dat alle bezienswaardigheden en faciliteiten geopend zijn. Langs de andere kant kan je ook wel eens bij een volzette parking belanden, of even in de rij moeten staan voor je beurt. 

REIZEN IN VOOR-EN NAJAAR

Afreizen buiten dit drukke hoogseizoen hoeft niet alleen budget-gewijs interessant te zijn. Het is iets minder druk op de wegen en in natuurparken, al gaat het misschien niet altijd zo lijken als je daar bent. Juni is vaak gezegend met zachte temperaturen, overdag zijn t-shirt en short zeker mogelijk al dien je wel warme broek, trui en schoenen te voorzien voor de avonden. De natuur staat in bloei en wildlife is gewoonlijk actiever dan in de warmere zomermaanden. In de maand mei komt het zomerseizoen op gang. Je kan vlot rondreizen in Vancouver Island en British Columbia. Hou er rekening mee dat je in de sneeuw zal lopen vanaf je een gondola naar een bergtop neemt, of een wandeling op hoogte wil maken.
September is een erg geschikte reismaand, vooral de prachtige herfstkleuren maken het bijzonder. De mooiste kleurenpracht valt voor van half september tot half oktober. In september zal het ook ’s avonds al goed afkoelen, voorzie je op gematigde zomerkledij, tot een warme winterjas. Op hoogte kan er al verse sneeuw vallen, waardoor je een schakering krijgt van groene valleien, rood-geel gekleurde boshellingen, en besneeuwde bergtoppen. Plan je te gaan wandelen, neem dan warm en stevig schoeisel mee waarmee je ook door een dun laagje sneeuw zou kunnen wandelen.

MOEDER NATUUR

Hou er rekening mee dat je naar een natuurbestemming afreist, en dat men de natuur niet altijd kan controleren. Niemand kan voorspellen wanneer het weer het mooiste zal zijn. Dat maakt helaas geen enkele periode tot enige of allerbeste. Het kan wel eens regenen, of net omgekeerd kan het erg warm worden en kunnen er bosbranden ontstaan. In een dergelijk uitgestrekt gebied als Canada met enorm veel bossen, vormen bosbranden deel van een natuurlijke ecologische cirkel. Waar bos afgebrand is, blijft vruchtbare grond over voor nieuw leven. Laag struikgewas floreert als eerste, en jonge bomen volgen om de hellingen opnieuw met fris groen te vullen. Het is normaal dat er eens een bosbrand voorvalt, echter niet wanneer deze aangestoken worden. Let dus op met zelf vuur maken, en respecteer wanneer een verbod op kampvuur is afgekondigd. In de zomermaanden juli en augustus komen de meeste bosbranden voor. Het is mogelijk dat bepaalde wegen of wandelingen in de nabijheid van een brandhaard afgesloten worden. Hier valt niets aan te doen, en kan niemand verantwoordelijk voor gesteld worden.