Wildlife in Canada

In Canada heb je op elk moment het gevoel dat je in een gigantisch safaripark bent terechtgekomen. Hier kan je nog de ongetemde natuur leren kennen, die thuis is voor een enorm gevarieerd dierenrijk. Je kan het wildleven bewonderen in alle windstreken en ter land, ter zee of in de lucht. Op het vasteland ontmoet je elanden en beren terwijl meer dan 400 vogelsoorten boven je hoofd rondcirkelen. En ga je het water op? Dan kan je het grootste dier ter wereld spotten, de blauwe vinvis.

Je merkt het al: Canada is niet voor niets geliefd bij natuurliefhebbers. Op deze pagina geven we een overzicht van de beste plaatsen om het uitgebreide Canadese dierenrijk te ontdekken.

TER LAND

1. Bevers

Het grootste knaagdier van Noord-Amerika stond op de eerste Canadese postzegel, die gedrukt werd in 1851. De dieren worden al meer dan 300 jaar beschouwd als een van de nationale symbolen van het land.

De sterke beestjes worden ook vaak ‘wateringenieurs’ genoemd. Als je er eentje bezig ziet in de vele rivieren en meren van Canada, weet je waarom: met hun vlijmscherpe snijtanden knagen ze bomen om zodat ze dammen en burchten kunnen bouwen van het hout. De eeuwenoude uitdrukking ‘bezig als een bever’ bezit dan toch een zekere waarheid.

Wil je het werk van de hardwerkende bevers zelf bewonderen? Dan kan een bezoek aan het grootste nationaal park van Canada, Wood Buffalo in Alberta, niet ontbreken. De harige ingenieurs bouwden er zo’n grote beverdam (meer dan 800 meter lang), dat je deze zelfs op satellietbeelden kan zien. In dit nationaal park val je trouwens van de ene verbazing in de andere want hier kan je ook de grootste kudde bizons op aarde zien.

2. Beren

Het Canadese dierenrijk is vooral gekend door de beren: zowel de zwarte beer, de grizzlybeer als de ijsbeer kan je tegenkomen in de wildernis. Beren spotten staat bij veel reizigers hoog op de bucketlist, maar er zijn toch ook grote gevaren aan verbonden. Als ze op hun achterpoten staan, kunnen grizzlyberen een hoogte van drie meter bereiken en bovendien wegen ze tot 600 kilogram. Borden waarschuwen: “you are in a bear country”, waardoor het al snel duidelijk is wie hier de baas is. Al zien ze er schattig uit, bewonder de beren vanop een veilige afstand.

Zwarte beren en grizzlyberen leven verspreid over het hele land. Maar de kans dat je ze spot zonder ernaar op zoek te gaan is het grootst in de provincies Alberta en Brits-Columbia. Volg de Icefields Parkway: de beroemdste weg door de Rocky Mountains brengt je via Jasper Nationaal Park naar Banff. Onderweg geniet je van al het natuurschoon én kan je zomaar zwarte beren tegenkomen terwijl ze smullen van bessen en paardenbloemen.

Terwijl de grizzly en zwarte beer je uitsluitend aanvallen als ze zich bedreigd voelen, ziet de ijsbeer mensen als prooi. Het grootste landroofdier ter wereld is dus nog een pak gevaarlijker, maar toch is je reis naar Canada niet compleet zonder dat je ijsberen hebt gezien. Minstens twee derde van de wereldpopulatie leeft op Canadees grondgebied. Wil je er zeker van zijn dat je ze van je bucketlist kan schrappen? Dan moet je naar het kleine stadje Churchill, gelegen aan de Hudsonbaai in Noord-Canada. Met zo’n 900-tal ijsberen werd het stadje op de kaart gezet als “Polar Bear Capital of the World”.

3. Hertachtigen

Het grootste lid van de hertenfamilie, de eland, voelt zich helemaal thuis op Canadees grondgebied. Als je het iconische dier wil zien, kies je best voor een reis naar Oost-Canada. In Newfoundland kan je er bijna zeker van zijn dat je eentje tegenkomt, want de provincie telt meer dan 120.000 elanden. In het zuiden van Algonquin Provincial Park, waar Highway 60 loopt, is de kans ook heel groot. Het park herbergt meer dan 3.000 elanden.

De kariboe is een andere hertachtige die goed vertegenwoordigd is in Canada. De rendieren zie je altijd in groep: ze trekken in enorme kuddes door het noorden van het land, vooral in Brits-Columbia, Alberta en Newfoundland. En kan je ze zelf niet spotten tijdens je reis? Dan krijg je alvast een voorproefje op de Canadese 25-centmunt.

TER ZEE

4.Walvissen en dolfijnen         

Canada is een paradijs voor wie ervan droomt om walvissen en dolfijnen te ontmoeten: meer dan twintig soorten loeren voor de kust van Atlantisch Canada. In de provincies Newfoundland en Nova Scotia zie je onder meer de bultrugwalvis, de noordkaper én de blauwe vinvis, met een lengte van 25 meter en een gewicht van ongeveer 100 ton het grootste dier ter wereld.

Iets noordelijker vind je het grootste eiland van Canada, Baffineiland. Dit eiland is begrensd door de Baffin Bay, bekend om het rijke zeeleven. Zo’n 20.000 belugawalvissen leven in deze wateren maar je kan er ook walrussen, ringelrobben en ijsberen spotten. Zelfs de narwal, de ‘eenhoorn van de zee’, kan je hier bewonderen.

Aan de westkust, vooral op Vancouver Island, is het de orka die de wateren domineert. Je zou het niet denken als je het prachtige wit-zwarte dier sierlijk door het water ziet glijden, maar de killer whale voedt zich met dolfijntjes, beluga’s en andere walvissen.

IN DE LUCHT

5. Amerikaanse zeearend

Helderwitte kop, donkerbruine veren en een spanwijdte van meer dan twee meter… Weinig roofvogels zijn zo indrukwekkend als de Amerikaans zeearend. De vogel is wereldberoemd als nationaal symbool van de Verenigde Staten, vertegenwoordigd op onder meer de presidentiële zegel en de presidentiële vlag. Ook in Canada wordt de adelaar gezien als symbool voor de cultuur. Wanneer de roofvogel zijn vleugels spreidt, begrijp je meteen waarom: de majestueuze zeearend straalt macht en onafhankelijkheid uit.

Wil je zelf de Amerikaanse zeearend ontmoeten? Het meeste kans heb je aan de kust van Brits-Columbia, want hier leeft de grootste populatie. Ook oostelijker kan je de Bald Eagle bewonderen. Lake Eagle in Ontario kreeg een wel heel toepasselijke naam: honderden zeearenden nestelen zich jaarlijks aan het meer.

WILDLIFE HOTSPOTS

Wil je veel wildleven zien op relatief korte tijd? In de nationale parken van Canada maak je kennis met heel wat diersoorten, midden in het natuurschoon. Dit zijn onze favoriete plekken, weg van de massa:

  • Yoho Nationaal Park: Minder bekend dan de buren, Banff en Jasper, maar minstens even ruig. In het natuurgebied wandel je langs indrukwekkende watervallen en meren. Onderweg is de kans groot dat je bruine beren, poema’s, elanden en herten ontmoet.
  • Pacific Rim Nationaal Park: Waar je ook bent op Vancouver Island, de ongerepte natuur is altijd nabij. Dit park is daar het ultieme bewijs van. Hier kan je walvissen en orka’s spotten.
  • Tweedsmuir Provincial Park: Dit park is een van de grootste in Brits-Columbia, een stuk ongerepte wildernis in het westelijke binnenland. In het gigantische gebied kan je makkelijk een paar dagen doorbrengen. Bewonder beren bij de Atnarko rivier en Bella Coola vallei.
  • Great Bear Rainforest: in de weelderige groene omgeving van het gematigde regenwoud, aan de kust van Brits-Columbia, valt er heel wat wildleven te zien. De naam van het gebied verklapt het al: hier ga je beren zien. Zelfs de mythische Kermodebeer (of ‘geestbeer’), met zijn crèmekleurige vacht, komt hier voor.