Welke kledij heb ik nodig?

Het klimaat in West-Canada wordt dikwijls veel aangenamer ervaren dan op voorhand verwacht. Canada heeft 4 uitgesproken seizoenen. 3 daarvan lenen zich uitstekend voor rondreizen doorheen de immer veranderende natuur. De winter is er voor de skifanaten die zich door de kou niet laten tegenhouden.

ZOMER

In de kuststreken van British Columbia zijn zomers gematigd. Gemiddelde temperaturen schommelen rond de 20 Celsius. Gezien de nabijheid van de Grote Oceaan valt regelmatig een regenbui. Van zodra je verder landinwaarts reist, wordt het klimaat droger. In de woestijnachtige gebieden van de Okanagan wijnstreek en rond Kamloops kan dat gemakkelijk tot een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 graden leiden. Ideaal weer om de wijndomeinen te verkennen of een verfrissende duik te nemen in één van de vele meren. Met een gemiddelde watertemperatuur van 22 graden in de zomer valt dat heerlijk mee! ! Eenmaal in Alberta ondervindt het klimaat meer en meer invloed van de Rocky Mountains. Het klimaat blijft overwegend droog, en de gemiddelde temperatuur schommelt 20-25 graden in het dal. Vanzodra je de bergtoppen gaat opzoeken, daalt de temperatuur.

LENTE EN HERFST

Het einde van de lente en begin van de herfst zijn vrijwel evenwaardige reisperiodes als de zomer, met als enige verschil dat gemiddelde temperaturen enkele graden lager liggen. Juni en september lenen zich echter perfect tot reizen. In mei en oktober kan je ook prima rondreizen, met als kanttekening dat je op grote hoogtes in de sneeuw terecht zal komen. Bepaalde lange dagwandelingen kan je in dit seizoen niet meer (sneeuwvrij) afleggen.

WINTER

Enkel de wintermaanden zijn koud, met gemiddelde temperaturen rond het vriespunt. Een seizoen om te skiën en schaatsen, maar minder geschikt voor rondreizen. Het binnenland is het koudste met gemiddelde temperaturen rond -10 en veel sneeuw. De kustgebieden zijn opnieuw gematigder. Er valt wel sneeuw maar deze blijft niet zo lang liggen, tenzij op grotere hoogte. Zo kan je op Grouse Mountain nabij Vancouver of Mount Washington op Vancouver Island wel vlot skiën in de winter.

MEE-TE-NEMEN

Wat je mee neemt naar Canada, is een gevarieerde lijst aan zomerkledij aangevuld met warme stuks. Je wil nu eenmaal voorbereid zijn. Het start met shorts, t-shirts, sandalen, zonnebril, zonnehoedje of pet en voldoende zonnecreme. Vervolgens lange broek en warme trui, een jasje, en gesloten schoeisel. De avonden kunnen immers fel afkoelen. Tot slot zijn we aangekomen bij een stevige, wind-en waterafstotende jas, outdoorbroek, fleece of wollen trui, en stevig wandelschoeisel. Sjaal, muts en handschoenen kunnen altijd van pas komen. Of het nu lente, zomer of herfst is, deze items mogen niet ontbreken in je bagage.

De kledingstijl in Canada is informeel. Zelfs in chique restaurants of luxelodges hoef je niet opgekleed te verschijnen. In dit bergachtige landschap is het volstrekt aanvaard dat je je in de eerste plaats comfortabel kleed. Er hangt een sterke no-nonsens mentaliteit hieromtrent. Een vriendelijk en correcte service krijg je hoe dan ook!