Vancouver

De unieke ligging, ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de bergtoppen, is ongetwijfeld de grootste sterkte van deze metropool. Vancouver wordt al jaren beschreven met superlatieven, ‘de meest leefbare stad ter wereld’, of ‘de mooiste stad langs de hele Noord-Amerikaanse Westkust’. Het is een moderne wereldstad, vol woontorens en groene zones, met tal van winkeldistricten en gezellige restaurants. Zeker en vast een fijn start-of eindpunt in je reis, waar je enkele dagen tot rust kan komen.

EEN WOORDJE GESCHIEDENIS

De stad heeft haar naam te danken aan de Engelse kapitein George Vancouver, die in 1792 als eerste deze wateren verkende. Het duurde echter tot 1867 voor er een nederzetting werd gesticht, met als kloppende hart een saloon waar de houthakkers uit de streek hun hart konden ophalen. De geschiedenis van de stad ligt verscholen in de wijk rond de voormalige saloon: Gastown. Toen in 1886 de laatste nagel werd geslagen in de sporen van de Canadian Pacific Railway, die Canada doorkruist van oost naar west, werd Vancouver het westelijke eindpunt van de spoorweg, en begon de razendsnelle stadontwikkeling. Chinese inwijkelingen werkten als spoorwegarbeiders, goudzoekers startten hun exploratiereizen vanuit Vancouver. En tegenwoordig benutten toeristen de aangename stad als uitvalsbasis.

GASTOWN

Gastown groeide uit tot het historische centrum van de stad. Een Brits-aandoende wijk met geplaveide straten en antieke lantaarn, vol bars, winkels en pubs. Een gegeven dat onveranderd bleef tot op de dag van vandaag. Gastown is een hippe wijk met authentieke sfeer, de 19e -eeuwse stoomklok fluit nog steeds om het kwartier in de levendige Water Street, en is een foto waard.

CHINATOWN

De aangrenzende wijk Chinatown is al even oud als Gastown, en is na San Francisco de grootste Chinese wijk van Noord-Amerika. De bedrijvigheid is hier kleurrijk, en de rest van Canada lijkt ver te zoeken. Straatnamen staan in het Chinees, je wordt overladen met Chinese restaurants, antiekwinkeltjes, exotische lekkernijen en bijzondere kledingstukken. Pender Street is het hart van de wijk, van hieruit kan je uitwaaieren in de zijstraten en naar de Dr. Sun Yat-Sen binnentuin, een Chinese oase van rust van in het midden van de grootstad.

GRANVILLE ISLAND

Een volgende bijzondere buurt vind je op Granville Island, een voormalig industrieterrein op de een kunstmatig eiland net onder de Granville brug. De dokken, fabrieken en loodsen kregen de laatste jaren een nieuwe invulling als kunstgalerijen, overdekte markt en microbrouwerij. Tijdens het rondsnuisteren word je geanimeerd door talrijke straatmuzikanten en kunstenaars. Op de publieke markt is het watertanden langs de kramen vol exotisch fruit en verse vis-en schaaldieren. In de Food Court kan je voor een prikje lunchen met gerechten uit de hele wereld. Je bereikt het eiland makkelijk dankzij de aquabussen vanuit English Bay of Yaletown.  

STANLEY PARK

Het groene schiereiland Stanley Park werd al eind 19e eeuw uitgeroepen tot stadspark door het vooruitziende gemeentebestuur van het prille Vancouver.  Met een omvang van 400 hectare is dit het grootste park van Noord-Amerika. Langs de oever loopt de 12 km lange Stanley Park Drive, vol schitterende vergezichten op jachthaven en de skyline van de stad, het water van de Burrard Inlet vol grote en kleine schepen, en de bergrug ten noorden van de stad. Op Brockton Point kijk je uit op een groepje kleurrijke Totempalen, aan Prospect Point staar je over de Lion’s Gate hangbrug, en aan de Lost Lagoon kan je een potje gaan vogelkijken. Als wandelpad is de Cathedral Trail een aanrader, langs reusachtige, oeroude bomen, alsook de Lake Trail, die naar het met waterlelies bedekte Beaver Lake voert.

IN DE BUURT

Ook in de omgeving van Vancouver zijn fijne uitstapjes mogelijk. Het park rond de Capilano hangbrug zorgt voor het nodige vertier. De 137 meter lange hangbrug zelf vormt natuurlijk het hoogtepunt, logisch, op een hoogte van 70 meter boven een kloof. Je kan verder op verkenning in de boomkruinen van het regenwoud over traject van houten bruggetjes, of over een glazen wandelbrug tegen de steile kliffen aan. Alles is veilig en eenvoudig betreedbaar.

Naar de top van de 1231 meter hoge Grouse Mountain geraak je per kabelbaan. Sportievelingen kunnen zich wagen aan de 2,5km lange en steile klim op het Grouse Grind wandelpad. Eenmaal boven aangekomen loont het uitzicht deste meer. Je overziet heel Vancouver en omgeving, de Burrard Inlet, Stanley Park, de toppen van Vancouver Island. Er is een panoramisch restaurant en allerlei entertainment. Op regelmatige tijdstippen vinden er roofvogelshows en houtbewerkingsshows plaats. Met enorme kettingzagen maken houthakkers de mooiste beelden uit volle blokken hout. Een stoere, grappige en artistieke belevenis.