Glacier National Park

Zelfs de Native Indians kregen dit woeste gekloofde berggebied nooit bewoonbaar, Glacier National Park is puur en onversneden wildernis.

ONGEREPTE WILDERNIS

Op de rit langs Highway 1 van Revelstoke naar Banff, doorkruis je het Glacier National Park. Meer dan 400 gletsjers en diep gekloofde bergtoppen van de Selkirk bergketen maken van dit gebied onbewoond, onherbergzaam hooggebergte. Langs de weg vind je allerlei informatie over het gebied in het Rogers Pass Information Centre, onder andere over de moeizame constructie van de snelweg, en het vernuftige lawinewaarschuwingssysteem dat automobilisten moet beschermen in de zware wintermaanden. Het Illecillewaet ijsveld kan je spotten vanop de snelweg. Even stoppen kan bij de Illecillewaet camping. Achter de camping liggen de ruïnes van Glacier House verscholen in de bossen. Eind 19e eeuw werd Glacier House één van de eerste en voornaamste trekpleisters van toerisme in de Rocky Mountains dankzij de spoorweg die vlak aan het hotel halt hielt. In de ruige wildernis van Glacier logeerde men in eindeloze luxe, terwijl er vandaag de dag enkel kampeeraccommodatie voorhanden is.

HIKER’S PARADISE

Een 20-tal wandelpaden doorheen het park brengen je tot vlak bij de gletsjers voor een glimp over de uitgestrekte ijsvelden. De meeste trails starten aan de Illecillewaet camping. Er is voor ieder wat wils, wandelingen van 2u tot stevige dagtochten van 8-10 uur. Wanneer je kiest voor een tocht vanaf 2 uur, hou je er rekening mee dat je heel wat hoogtemeters zal moeten afleggen. Aanrader is om een dikke halve dag uit te trekken voor een route als Glacier Crest, waarbij je 900 hoogtemeters klimt, maar daarvoor wel beloond wordt met een magistraal uitzicht over de gletsjer. Kortere wandelingen als Great Glacier bezorgen je een prachtig panorama over de vallei, maar leiden niet tot de voet van de gletsjer.

Overnachten aan Glacier National Park heeft enkel zin als je meerdere dagwandelingen wil gaan ondernemen en bereid bent te kamperen. Hotelaccommodaties zijn minstens 50 kilometer van het park verwijderd.