Oost- versus West-Canada

Het is beslist, je volgende reis gaat richting Canada! Dat is zomaar eventjes het tweede grootste land ter wereld, geen verrassing dus dat er heel wat mooie plekken te ontdekken zijn. Daarom worden onze reizen vaak opgesplitst in Oost- en West-Canada. Maar kies je dan voor het Oosten of het Westen? Wat is het verschil tussen de twee en welke bestemming past het best bij jou reiswensen? Tijd om de verschillen en gelijkenissen even uit te leggen zodat jij makkelijker een keuze kan maken.  

Ruig gebergte vs. uitgestrekte bossen en ruwe kustlijnen 

Het Westen van Canada wordt gekenmerkt door de befaamde Rocky Mountains. De bekendste Nationale Parken Jasper en Banff vormen de perfecte uitvalsbasis voor tal van prachtige hikes langs azuurblauwe meren. De hoge bergtoppen bewonder je nog beter op hoogte na een gondola rit. In Banff brengt deze je naar de top van Sulphur Mountain voor een adembenemend uitzicht over de volledig Bow Valley. Jasper moet niet onderdoen met haar hoogste en langste kabelbaan in de Rocky Mountains. In 7 minuten sta je op de top van Whistler Mountain. Zelf volledig in de ban van de Rocky Mountains? Onze 17-daagse Rocky Hiker reis neemt je mee van Noord naar Zuid doorheen dit prachtige gebied. 

Oost-Canada barst dan weer van de veelzijdigheid: immense bossen, meren, watervallen en ruwe kusten. Het is er allemaal. Algonquin Provincial Park in Ontario bijvoorbeeld bestaat uit maar liefst duizenden meren, rivieren en watervallen, een heus kanoparadijs. De 300km lange Cabot Trail in Nova Scotia wordt gezien als één van de mooiste routes van Canada. De rit kronkelt langs de grillige rotskusten en door de bossen van Cape Breton Island. Deze rit van je bucket list afvinken? Het is opgenomen in onze Wild Atlantic Coast reis. Last but not least: de wereldberoemde Niagara Falls. Mogelijks dé highlight van zowel Oost als West-Canada en niet onterecht. De enorme watermassa die naar beneden stort zorgt voor een indrukwekkend schouwspel. Verwacht je er niet aan alleen op de eerste rij te staan, je zal niet de enige geïnteresseerde in dit staaltje natuurkracht zijn. 

Bruisende metropolen vs. historische steden 

De stad bij uitstek in het Westen is zonder twijfel Vancouver. Het is een moderne, hippe stad waar je makkelijk enkele dagen doorbrengt. Breng een bezoek aan Granville Island met zijn overdekte markt. Fiets door de groene oase van Stanley Park. Of slenter door de wijk Gastown en wacht tot de authentieke stoomklok aan haar fluitconcert begint. 

In het Oosten is het lijstje net iets langer: Toronto, Montreal, Québec en Ottawa. Allemaal hebben ze hun eigen unieke sfeer. Zo kan je gezellige kuieren door de charmante binnenstad van het ommuurde Québec. Helemaal anders is de eigentijdse stad Toronto met verschillende hippe bars en grote wolkenkrabbers. De kleinschalige hoofdstad Ottawa met heel wat Engelse invloeden en een wissel van de wacht bij het Parlement. Meer Frans-Canadese cultuur ervaar je in de metropool van Montréal met haar Notre-Dame Basiliek. 


"Variëteit troef in Oost-Canada: het charmante Québec, hippe Toronto en de kleinschaligheid van hoofdstad Ottawa." 

 

Wildlife vs. ... nog meer wildlife! 

Eén van de grootste misvattingen over Canada is dat dieren enkel in het Westen gespot kunnen worden. Maar niks is minder waar! Beren, walvissen en elanden vind je zowel in het Oosten als het Westen terug.

Vancouver Island is in het Westen de ideale locatie voor het spotten van walvissen. De grote hoeveelheid zalm in de Johstone Strait trekt heel wat families aan. In het oosten wordt Tadoussac, gelegen aan de Saint Lawrence rivier, gezien als het paradijs voor walvissen. Je kan ze bewonderen per boot, kajak of langs verschillende wandelpaden. 

Beren vind je in het westen op verschillende locaties. Vancouver Island is opnieuw een toplocatie, beren kunnen ook meegenieten van de grote hoeveelheid zalm. Je zal hen vaak langs de kustlijn stenen zien omwerpen op zoek naar deze vis. Behalve langs de kust, leven ze ook in de ongerepte natuur verspreid over heel West-Canada. Zowel vanuit Banff, Jasper en Whistler kan je deelnemen aan verschillende geograniseerde tours per minibus of 4x4 op zoek naar wildlife. 

In het Oosten zal je geen grizzlyberen vinden maar wel heel wat zwarte beren. La Mauricie National Park, gelegen tussen Québec en Montreal, is één van de toplocaties. De uitgestrektheid en ongereptheid van het Nationale Park zorgt ervoor dat de beren veel ruimte hebben en zich helemaal thuis voelen. Spot ze tijdens een wandeling of per kano. 

"Het is een misvatting dat enkel West-Canada geschikt is voor wildlife spotting. Van walvissen tot beren, je vindt ze in beide regio's."

 

De gelijkenissen 

Los van de verschillen, zijn er ook heel wat gelijkenissen tussen Oost- en West-Canada. Wanneer onze reizigers praten over hun reis komt de gastvrijheid van Canadezen snel aan bod. Iedereen is behulpzaam, vriendelijk en enthousiast om je te kennis te laten maken met hun land. 
De lekkere keuken vind je ook overal terug. Het nationale gerecht Poutine moet je minstens één keer geprobeerd hebben. Het bestaat uit frietjes met jus en gesmolten kaas. De alombekende Maple Syrup die ze op verschillende manieren gebruiken: op pannenkoeken, in snoepjes of in koffie.  

Canada is niet bij de deur, maar je bereikt het vanuit Europa heel vlot. Vanuit Amsterdam vlieg je rechstreeks naar Vancouver en Calgary. De perfecte uitvalssteden voor je rondreis doorheen het Westen. Naar het Oosten vlieg je rechstreeks vanuit Brussel naar Toronto en Montreal. Makkelijker dan dat wordt het niet, toch? 

Het unieke aan Canada is de nabijheid en uitgestrektheid van natuur in combinatie met steden. De ene dag ben je aan het citytrippen, de volgende dag kan je urenlange wandelingen maken in de natuur. Er zijn honderden Nationale en Provinciale Parken, perfect onderhouden met goed begaanbare paden. Dit maakt Canada voor iedereen heel toegankelijk, van ervaren wandelaars tot recreatieve wandelaars.